rodzaje puchu

Puch uznawany jest za najlepszą możliwą izolację. Stosowany w naszych produktach Polski puch jest odpowiedni także dla alergików. Istotnymi zaletami puchu są jego znakomita oddychalność, ściśliwość i wytrzymałość. Dobrze przechowywany puch może służyć przez wiele lat. Podstawowym parametrem w przypadku puchu jest sprężystość. Mierzy się ją sprawdzając objętość konkretnej ilości puchu, a dokładnie to, ile cali sześciennych zajmuje uncja puchu w standardowym cylindrze pomiarowym. Im jest ona większa, tym lepszej klasy jest puch. Pomiarów dokonuje się w jednostkach zwanych cui (od ang. cubic inch). W naszych produktach stosujemy najwyżej klasy puch o następujących parametrach:

700 cui Jest to mieszanka wysokiej jakości szarych puchów z północnych odmian kaczek i gęsi. Puch ten zapewnia znakomite wypełnienie oraz najwyższy stosunek wagi do izolacyjności. Wykorzystujemy go w naszych standardowych produktach.

860 cui – To puch z najstaranniej dobranych gęsi rasy białej, bardzo trudno dostępny. Używamy go w wyrobach luksusowych, dostosowanych do ekstremalnych wymagań. Produkty wypełnione tego rodzaju puchem przeznaczone są dla najbardziej wymagających klientów. Użycie puchu o sprężystości 860 cui może zmniejszyć wagę produktu (uzyskamy tę samą izolację, co przy użyciu puchu o sprężystości 700 cui, ale produkt będzie lżejszy) albo sprawić, że będzie dany wyrób będzie cieplejszy (w porównaniu z produktem wypełnionym taką samą ilością puchu o sprężystości 700 cui).


Pokaż